زعفران
زعفران یا زَرپَران (یادداشت) (نام علمی: Crocus sativus) گیاهی است از تیرهٔ زنبقیان، سردهٔ زعفران که به عنوان ادویه در آشپزی کاربرد دارد. کلاله و خامه زرشکی رنگ گل زعفران جمعآوری و خشکانده میشود، و از آن برای چاشنیزنی و رنگ دهی غذاها استفاده میشود. زعفران سال هاست که به عنوان گرانبهاترین ادویه جهان بر حسب وزن شناخته میشود، و قیمتی نزدیک به ۵۰۰۰ دلار آمریکا به ازای هر کیلوگرم دارد.ریشه تاریخی این گیاه ایران میباشد.و در قرن ۲۱ ایران بیش از ۹۰٪ زعفران جهان را تولید میکند. ایران بزرگترین صادر کننده زعفران و چین بزرگترین واردکننده زعفران جهان میباشد. ارزش جهانی صادرات این محصول ۲۷۵٫۸۴ میلیون دلار است.طیفسنجی جرمی و کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، از روشهای حرفهای کشف زعفرانهای تقلبی هستند.
زعفران علاوه بر درمان بیماریهایی نظیر اسهال خونی، سرخک، بزرگ شدن کبد و طحال و عفونت دستگاه ادراری، کمک به هضم طبیعی غذا، تقویتکننده معده و ضد نفخ خواص مفید دیگری نیز دارد که به آن اشاره میکنیم:
۱. زعفران، آنتیاکسیدان قوی
۲. زعفران و درمان بیخوابی
۳. زعفران میتواند حالت روحی و درمان علائم افسردگی را بهبود ببخشد.
۴. زعفران برای مبارزه و پیشگیری سرطان
۵. درمان دیابت و قند خون با زعفران
۶. زعفران میتواند به کاهش اشتها و کاهش وزن کمک کند.
۷. زعفران خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش میدهد.
۸. زعفران برای بینایی
۹. زعفران برای درمان آلزایمر
۱۰. زعفران برای درمان کبد چرب
زعفران گیاهی است که از نظر مزاجی دارای طبع گرم و خشک است